apicultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

apicultura

forum
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 Stupul orizontal

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin



Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 39

Stupul orizontal Empty
PostSubject: Stupul orizontal   Stupul orizontal Icon_minitimeThu Mar 05, 2009 8:57 am

În ţara noastră se foloseşte stupul orizontal STAS nr.4170/1976. În acest tip de stup dezvoltarea familiei de albine se face pe orizontală faţă de sol. Acest stup este confecţionat din scândură de 24mm grosime.

.Fundul este fix, confecţionat din scânduri încheiate între ele în falţuri şi aşezate în lungimea stupului şi este întărit în partea posterioară cu două bare transversale cu secţiunea de 50 x 30mm şi o lungime de 516mm.

.Corpul are forma paralelipipedică, fiind confecţionat din scânduri aşezate longitudinal, încheiate în falţ simplu şi are dimensiunile exterioare de 516 x 828 x 400mm, iar cele interioare de 450 x 780 x 380mm. Volumul util al stupului este de 0,116m3 sau 116l. Peretele frontal are, în partea sa inferioară, două urdinişuri înalte de 20mm, diferite însă ca mărime, primul având lungimea de 300mm iar celălalt de 150mm.

Schiţă stup orizontal

.Capacul îmbracă partea de sus a stupului pe 20mm, sprijinindu-se pe brâul corpului, este rabatabil, fiind prevăzut cu două balamale cu care se fixează de corp. Dimensiunile exterioare ale capacului suntde 917 x 605 x 110mm. Partea superioară a capacului este plană, fiind construită de scândură subţire, de 10mm. În pereţii laterali sunt două deschideri longitudinale, lungi de 380mm şi înalte de 30mm prevăzute cu sită metalică cu ochiuri de 2-2,5mm, în strat dublu, care au rolul de a asigura ventilaţia pe timpul zilelor de caniculă, în timpul marilor culesuri sau pe timpul transportului la pastoral.

.Stupul orizontal este prevăzut cu 20 de rame, două diafragme (de reducere a cuibului şi de separare) şi 6 scândurele de podişor, confecţionate din scândură subţire precum şi cu un dispozitiv de fixare a ramelor pentru transport.

.Ramele din interiorul stupului orizontal au următoarele dimensiunile exterioare: lungimea 435mm, lăţimea 300mm, speteaza de sus are 470mm lungime, 25mm lăţime şi 20mm grosime, iar spetezele laterale au grosimea de 10mm, lăţimea de 37mm în partea superioară şi de 25mm în partea mijlocie şi inferioară, având în partea de jos un canal dreptunghiular în care intră şi se fixează speteaza inferioară care are o secţiune pătrată (10 x 10mm).

.Diafragmele sunt construite din scânduri de 15mm grosime sau placaj şi sunt întărite jur împrejur cu o ramă de 30mm lăţime, prevăzută cu nut iar la dimensiuni şi funcţionalitate nu sunt identice. Prima diafragmă serveşte la separarea familiei de albine ajutătoare (diafragmă etanşă sau separatoare) şi are dimensiunile de 484 x 330 x 15mm, speteaza de sus 470 x 20mm care formează umeraşe de 20 x 11mm pentru sprijinirea diafragmei pe falţurile corpului de stup. Cu ajutorul acestei diafragme interiorul stupului se împarte în două compartimente, izolate unul de altul. Diafragma ajunge până la fundul stupului, iar sus până la faţa inferioară a scândurelelor podişorului, astfel că albinele nu pot trece dintr-un compartiment în altul. Pentru o mai bună etanşeizare, pe fundul stupului şi pe pereţii laterali, lângă diafragmă, pot fi bătute şipci subţiri care acoperă eventualele spaţii libere create de suprafaţa deformată a pereţilor sau a marginilor diafragmei.

Cea de-a doua diafragmă se foloseşte pentru reducerea cuibului, are aceleiaşi dimensiuni ca şi prima, în afară de înălţime, fiind mai scurtă cu 20mm (310mm) deci este la nivel cu speteaza de jos a ramelor, permiţând circulaţia albinelor în spaţiul liber format între partea de jos şi fundul stupului. Diafragma reductoare a cuibului, pe o faţă, în partea de sus, este prevăzută cu câte două distanţatoare.

.Dispozitivul pentru transport este alcătuit dintr-o bară de fixare care se aşează perpendicular pe rame. Rolul acestui dispozitiv este de a rigidiza ramele în stup pe timpul transportului, de a nu permite mişcarea, deplasarea acestora şi, implicit, strivirea albinelor.

prima pagină api-manual

stupul orizontal stupul vertical stupul multietajat sus
Back to top Go down
https://apicultura.forumotion.net
 
Stupul orizontal
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Stupii-
Jump to: