apicultura

forum
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Stupul vertical cu magazine

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin


Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 34

PostSubject: Stupul vertical cu magazine   Thu Mar 05, 2009 8:57 am

În practica apicolă din ţara noastră este standardizat stupul vertical cu un corp şi magazin STAS nr.1138/80. În acest tip de stup dezvoltarea familiei de albine se face tot pe orizontală faţă de sol, ca şi în cazul stupului orizontal. Diferenţa faţă de acesta este că, pe lângă ramele de cuib, de 300mm, în care albinele cresc puiet, stupul vertical are şi rame mici, puse în magaziile aşezate deasupra corpului, în care albinele pun exclusiv miere. Avantajul acestui tip de stup este, aşadar, diferenţierea clară între cuib şi ramele din care se extrage miere, uşurinţa cu care se poate extrage mierea şi faptul că familia de albine se deranjează la extracţie foarte puţin.

.Fundul stupului este fix.

.Corpul stupului are o formă aproape pătrată şi conţine 10 rame de cuib de 435 x 300mm. deasupra corpului pot fi fixate, pe brâul care îl înconjoară lateral sus şi în falţurile superioare una sau două magazine. Ramele de magazin sunt la dimensiuni ca şi la stupul orizontal, singura diferenţă fiind înălţimea acesora, de 162mm. Au deci dimensiunile exterioare de 435 x 162mm, dimensiunile interioare de 415 x 134 mm şi o suprafaţă a fagurelui în ramă de 55, 610 mm2.

.Stupul vertical cu magazine se este potrivit pentru stupăritul pastoral deoarece permite luarea magazinelor de pe corp, transportul lor separat, deci este mai uşor decât stupul orizontal şi permite obţinerea de miere de calitate, pe sortimente distincte de floră.
Back to top Go down
View user profile http://apicultura.forumotion.net
 
Stupul vertical cu magazine
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» [Ref] Wargames Painting and Modelling: Online Hobby Magazine
» Book Publishing Stats from ForeWord Magazine
» seeking magazine, " just great papers "
» Free Online Quilting Magazine
» The Wexfordian Magazine has a POTO-related issue

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Stupii-
Jump to: