apicultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

apicultura

forum
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 Uneltele pentru extragerea, prelucrarea şi păstrarea mierii

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin



Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 39

Uneltele pentru extragerea, prelucrarea şi păstrarea mierii Empty
PostSubject: Uneltele pentru extragerea, prelucrarea şi păstrarea mierii   Uneltele pentru extragerea, prelucrarea şi păstrarea mierii Icon_minitimeThu Mar 05, 2009 9:02 am

Uneltele pentru extragerea, prelucrarea şi păstrarea mierii sunt: furculiţa, cuţitul şi tava şi masa pentru descăpăcit, extractorul, strecurătoarea pentru filtrat mierea şi maturatorul.

furcultiţă de descăpăcit . Furculiţa de descăpăcit se foloseşte pentru eliminarea căpăcelelor de ceară de pe celulele pline cu miere ale fagurilor, în special a celor care au suprafaţa neuniform căpăcită. Se confecţionează în mai multe variante: furculiţa din aluminiu turnat cu ace din oţel, furculiţa din tablă de inox de 2mm cu ace de oţel şi mâner de lemn, furculiţa din tablă inox ştanţată precum şi furculiţa de descăpăcit electrică ce are în interiorul ei o rezistenţă electrică prevăzută cu termostat pentru păstrarea unei temperaturi constante. Indiferent de model furculiţa de descăpăcit se compune dintr-un mâner de lemn sau material plastic ce se continuă cu o placă din metal lată de 40-50mm în c are sunt fixate 18-22ace din oţel lungi de cc.30mm şi dispuse sub formă de pieptene. Pentru o mai bună alunecare pe suprafaţa de ceară a fagurelui şi o mai mare eficienţă, înainte de utilizare furculiţa de descăpăcit care nu este prevăzută cu rezistenţă electică se încălzeşte în prealabil în apă fierbinte.
cuţit de descăpăcit . Cuţitul de descăpăcit se foloseşte, ca şi furculiţa de descăpăcit, pentru înlăturarea căpăcelelor de ceară de pe celulele fagurilor cu miere. Este confecţionat din tablă ascuţită de inox, cu lama lungă de 220mm, lată de 40mm, cu grosimea redusă la 1mm, cu marginile bine ascuţite. Pentru o mai mare eficienţă la descăpăcire cuţitele de descăpăcit au fost dotate cu rezistenţă electrică şi termostat montat pe cămaşa cuţitului, sub teaca cuţitului propriu-zis, pentru a le încălzi la o temperatură constantă, de 50-70°C. De asemenea există modele de cuţite încălzite cu aburi.
banc de descăpăcit . Tava şi masa de descăpăcit sunt confecţionate din inox. Tava are pereţii oblici iar fundul este prevăzut cu o sită de sârmă cu ochiuri de 2mm sau ciur inox care opreşte căpăcelele de ceară lăsând însă să se acumuleaze mierea pe fund apoi să curgă mai departe, printr-un tub de scurgere, în recipientele destinate maturării şi filtrării mierii. Masa de descăpăcit are forme şi mărimi diferite, se foloseşte tot în acelaşi scop însă are un randament de lucru sporit. În cazul exploatărilor apicole industriale la descăpăcirea fagurilor sunt utilizate descăpăcitoare mecanice automate de mare capacitate dotate cu cuţite vibratoare de descăpăcit încălzite electric sau cu abur, descăpăcitoare mecanice cu ace sau descăpăcitoare automate care prelucrează automat ramele corpurilor de multietajaţi.
extractor

. Extractorul este un aparat care se foloseşte pentru extragerea mierii din faguri, fără a deteriora structura fagurilor prin tăiere, strivire, etc. Există mai multe tipuri de extractoare care se deosebesc după modul de acţionare (manual sau electric), după tipul de ramă din care extrag (extractoare pentru rame de orizontal, de multietajat, pentru rame de magazie), după modul de aşezare a ramei (extractoare tangenţiale la care ramele sunt aşezate perpendicular pe axul rotorului sau radiale în care ramele sunt aşezate cu direcţia pe axul rotorului) sau după numărul de rame pe care le pot acţiona (extractoare de mare capacitate, ce învârt 80-100 rame sau corpuri întregi de multietajat, extractoare medii sau mici, ce învârt doar 2-3rame).

Indiferent de tipul extractorului, acesta se compune din 3 părţi principale: un rezervor cilindric, din inox, cu fund conic şi înclinat înspre partea în care se montează robinetul de scurgere, pentru a uşura evacuarea mierii, un rotor confecţionat din şine (bare) metalice, cu secţiunea de 25-30/3-5mm având în centru un ax care se sprijină la partea inferioară printr-un lagăr cu rulment pe fundul rezervorului, iar la partea superiaoră se fixează într-o bară transversală, fixată la rândul ei prin şuruburi de marginile rezervorului şi un mecanism de acţionare format dintr-un cuplu de roţi dinţate conice, o manivelă sau roţi legare printr-o curea de transmisie, etc. La extractoarele de mare capacitate rotorul este acţionat de un motor electric.
strecurătoare . Srecurătoarea pentru filtrat mierea se foloseşte, la extragere, pentru strecurarea mierii de impurităţile de ceară şi păstură. Cu ajutorul unor tije se poate fix la robinetul extractorului. Se face din tablă albă şi sită dublă: una cu ochiurile mai mari, deasupra, pentru reţinerea bucăţilor mari de ceară şi alta cu ochiuri mai mici, dedesupt, pentru reţinerea bucăţilor fine de ceară şi păstură.
maturator miere . Maturatorul (zăcătoarea) este folosit pentru limpezirea şi păstrarea mierii. Se prezintă sub forma unui vas confecţionat din tablă galvanizată sau inox, având o capacitate de 300-1000l, prevăzut cu robinte pentru scurgerea mierii maturate, cu un conţinut de apă de max.18%, în butoaie sau alte recipiente destinate păstrării sau transportului.
Back to top Go down
https://apicultura.forumotion.net
 
Uneltele pentru extragerea, prelucrarea şi păstrarea mierii
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» . Uneltele pentru extragerea şi prelucrarea cerii
» Uneltele şi echipamentul pentru creşterea mătcilor
» Uneltele pentru examinarea şi îngijirea familiei de albine
» Păstrarea fagurilor cu păstură şi miere
» Pregãtirea pentru cules

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Unelte Apicole-
Jump to: