apicultura

forum
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 . Uneltele pentru extragerea şi prelucrarea cerii

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin


Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 34

PostSubject: . Uneltele pentru extragerea şi prelucrarea cerii   Thu Mar 05, 2009 9:03 am

Uneltele pentru extragerea şi prelucrarea cerii sunt reprezentate de topitorul de ceară cu aburi sau solar şi presa de ceară.

topitor cu aburi . Topitorul de ceară cu aburi este un utilaj cu randament scăzut, folosit la prelucrarea materiei prime ce are un conţinut bogat în ceară. Este compus dintr-un vas de tablă, cu pereţi dubli şi este acoperit cu un capac care se fixează etanş de pereţi. În interior vasul are o sită pe care se fixează fagurii de topit şi care va reţine boştina şi celelalte resturi care rămân în urma prelucrării acestora (sârme, resturi de lemn, etc.).În spaţiul dintre pereţi se toarnă apă care prin fierbere provoacă aburi ce topesc ceara sau, în cazul altui model, apa pătrunde în vas acţionând direct asupra materialului de topit, ceara ridicându-se la suprafaţă. Pentru grăbirea procesului de topire, masa de ceară este amestecată cu ajutorul unor palete acţionate manual printr-un ax cu manivelă.
cerificator solar . Cerificatorul solar este un utilaj care topeşte ceara conţinută în faguri şi căpăcele cu ajutorul energiei solare, căldurii emisă de soare pe timpul verii. Se compune dintr-un corp de lemn sau metal, un capac cu geamuri de sticlă (simplă sau dublă) şi o tavă metalică prevăzută cu un sistem de filtrare şi un jgheab mobil. Cerificatorul se aşează în locurile cele mai însorite din stupină sau curte pentru a beneficia de cât mai multă căldură de la soare. Montarea lui pe un dispozitiv care să-i asigure rotirea pe plan orizontal şi înclinarea lui pe plan vertical asigură obţinerea unui randament sporit. Prin utilizarea topitorului de ceară solar se obţine o ceară curată, gălbuie, plăcut mirositoare.
presă de ceară . Presa de ceară permite extragerea cerii şi din fagurii reformaţi, nu numai din căpăcele şi faguri noi deoarece foloseşte, în afară de temperatură, acţiunea de presare, în deşeuri (boştină) rămânând o cantitate mică de ceară (10-30%), de calitate inferioară, ce poate fi extrasă doar prin procedee industriale. Există diferite tipuri de prese: Rooth, Temnov, etc. Indiferent de modelul presei, aceasta se compune dintr-un corp de formă pătrată sau rotundă, construit din scânduri de brad groase sau sită metalică groasă şi un dispozitiv de strângere format dintr-un ax filetat care acţionează asupra unui capac de lemn sau metal. Ceara se scurge în vasele a căror formă va lua printr-un orificiu de la baza presei sau prin canalele grilajului de fier aflat la baza corpului.
Back to top Go down
View user profile http://apicultura.forumotion.net
 
. Uneltele pentru extragerea şi prelucrarea cerii
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Unelte Apicole-
Jump to: