apicultura

forum
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Apilarnilul Albinelor

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin


Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 34

PostSubject: Apilarnilul Albinelor   Thu Mar 05, 2009 9:16 am

.

.Apilarnilul este un produs apicol obţinut din larvele de trântor cât şi din conţinutul nutritiv aflat în celulele respective din faguri, recoltate într-un anumit stadiu larvar (în ziua a 7-a de stadiu larvar).

.Deşi nu este un produs tradiţional al stupului, ca şi mierea, polenul şi ceara, apilarnilul se distinge prin proprietăţile lui organoleptice specifice, prin proprietăţile lui fizico-chimice şi microbiologice care îl recomandă ca un produs veritabil, de valoare al stupului.


Mierea
Polenul
Păstura
Propolisul
Ceara
Veninul
Apilarnilul
Lăptişorul de matcă


. Proprietăţile organoleptice ale apilarnilului
Caracteristici

Condiţii de admisibilitate

Aspect


aspect de larve şi lăptişor comun (hrana larvara), inclusiv învelişurile de năpârlire a larvelor, sub forma de masa neomogena in care larvele apar în mod vizibil

Culoare


albă

Consistenţa


neomogen, untos

Miros


caracteristic hranei larvare uşor aromat

Gust


uşor astringent

Impurităţi


se admit urme de ceară, epitelii de năpârlire sau alte substanţe determinate de natura produsului respectiv dar care să nu depăşească 10%. Proprietăţile fizico-chimice ale apilarnilului
Caracteristici

Condiţii de admisibilitate

Aciditate (pH)


5,0- 6,8

Conţinut apă


%
65,0-75,0

Conţinut substanţe uscate


%


25,0-35,0

Proteine total


g%


9,0-12,0

Glucide total


g %


6,0-10,0

Lipide total


g%


5,0- 8,0

Cenuşă


g % maxim


2,0

Substanţe nedeterminate


g%


1,1- 1,2. Caracteristici microbiologice ale apilarnilului
Caracteristici

Condiţii de admisibilitate

Numărul total de germeni aerobi mezofili


50.000/g

Bacterii coliforme, maxim


100/g

Escherichia coli, maxim


10/g

Salmonella


0-20/g

Stafilococi coagulauo-pozitivi, maxim


10/g

Drojdii şi mucegaiuri (levuri), maxim


1.000/g. Ambalarea, conservarea şi transportul apilarnilului
.Apilarnilul în stare proaspătă se valorifică ca atare, ambalat în recipiente speciale, cu etichetarea conţinutului şi specificarea datei de recoltare; se păstrează la congelator la minimum -5°C, iar transportul se face în containere frigorifice la -5°C. Pe o durată mai îndelungată apilarnilul se conservă în depozite frigorifice la temperaturi mai scăzute, sub -20°C.
.Pentru producţia de apilarnil se aleg numai familiile de albine foarte puternice, capabile să hrănească cu lăptişor un număr cât mai mare de larve de trântor. Cuibul familiilor de albine afectate producţiei de apilarnil trebuie să cuprindă la începutul lunii aprilie cel puţin 6 rame (faguri) acoperiţi cu albine şi hrana suficientă unei dezvoltări corespunzătoare. Matca trebuie să fie prolifică şi nu mai bătrână de doi ani. Pentru producţia de apilarnil se pot folosi ramele clăditoare sau orice alt sistem care asigură o producţie continuă şi specifică de larve de trântor (ramele cu faguri artificiali cu baza pentru celule de trântori). Se recomandă utilizarea ramelor clăditoare cu secţiuni mobile.
.Perioada optimă de producere a apilarnilului începe o dată cu înflorirea pomilor fructiferi, în aprilie-mai, când timpul este suficient de cald, iar în familie există un număr mare de albine tinere şi durează până la sfârşitul lui iulie, începutul lunii august.
De la data de 1 aprilie se încep hrănirile stimulente (concentraţie de zahăr 1:1 şi substanţe proteice). După 15 zile de la începerea hrănirilor stimulente se introduc în stup rame clăditoare pentru producerea de faguri cu celule de trântor şi însămânţarea acestora de către matcă. În ziua a 10-a de la depunerea oului în celulă (deci a 7-a zi de stadiu larvar), secţiunile se scot din cuib şi se procedează la recoltarea conţinutului integral al celulelor de trântor, după care ramele cu secţiuni se reintroduc în cuibul familiilor de albine respective, pentru a putea fi curăţate de albinele lucrătorare şi însămânţate din nou de către matcă.

. Flacoanele sau borcanele cu apilarnil se păstrează în congelator la o temperatura de -5-15°C..Întocmai ca şi lăptişorul de matcă, datorită conţinutului său, apilarnilul este un produs apicol natural, activ biologic şi energizant. De aceea se foloseşte, în prezent, pentru realizarea de preparate apiterapice, fie în stare pură, fie în amestec cu alte produse apicole sau substanţe medicamentoase.

.Pastilele energizante cu polen de albine se pregatesc din 2 linguriţe de polen şi 2 linguri de miere, amestecate cu miezul de la 10 nuci, trecute prin râşniţă (sau pisate), la care se adaugă o linguriţă de fulgi de grâu şi cu un vârf de cuţtit de pulbere de busuioc. Amestecate foarte bine, aceste ingrediente formeaza o pastă consistentă din care se pot face mici sfere (pastile). Se iau câte două înainte de fiecare masă (adulţii) si 1-2 pe zi (copiii). Pastilele energizante dau rezultate bune în astenii şi în stimularea activităţii intelectuale şi sexuale.
Back to top Go down
View user profile http://apicultura.forumotion.net
 
Apilarnilul Albinelor
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Produse apicole-
Jump to: