apicultura

forum
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 Stupina in februarie si martie

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin


Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 34

Stupina in februarie si martie Empty
PostSubject: Stupina in februarie si martie   Stupina in februarie si martie Icon_minitimeTue Mar 03, 2009 1:54 pm

Se asigura linistea familiilor de albine. Pasarile, animalele pot provoca prin zgomotele pe care le fac, o neliniste a familiilor, determinandu-le sa consume hrana suplimentara. De asemenea soarecii pot intra in stup si pot crea discomfort.

Se va supraveghea zborurile de curatire cand avem o vreme favorabila. Zborurile de curatire au un rol benefic.

In cazul ninsorilor se va indeparta zapada de pe stupi. Zapada poate ingheta si crea o crusta, inrautatind ventilatia.

La sfarsitul lui ianuarie inceputul lui februarie se va reparara, curatii si dezinfecta stupii de rezerva, ramele si utilajele.

In zilele favorabile se inlatura impachetajul superior al stupilor, eventual si capacele.

Se va completa rezervele de hrana la familiile aflate in dificultate. Completarea se va face numai cu faguri de la rezerva, turte de miere si zahar pudra sau serbet. Se aplica aceste turte,1-2 kg, in folie perforata. Turtele se aplica deasupra ramelor si in contact direct cu ele.

Se va curatam urdinisul stupilor si se va supraveghem familiile facand controale auditive.

In zonele mai calde ale tarii, matca incepe sa depuna primele oua la sfarsitul lunii februarie. Tot in acesta perioada se va recolta si conditioa primele cantitati de polen de la alun si arin. Daca este nevoie se pune in functiune adapatorul.

La inceputul lunii martie in zonele reci au loc zborurile de curatire.

Stuparii vor alimenta adapatorul cu apa calduta si putin sarata(5g/l).

Se va executa controlul sumar al familiilor de albine si se vor indrepta starile anormale.

In zilele favorabile se va face revizia de primavara, care este foarte importanta. Cu aceasta ocazie se vor stramtora cuiburile, se vor impachetam suplimentar stupii; se usca impachetajul existent si se va micsoram urdinisul dupa puterea fiecarei familii.

In continuarie se va executa controlul general si in amanunt la toate familiile si se va largi cuiburile unde este nevoie cu mare prudenta.

Tot in luna martie se vor executa tratamente pentru a combate cele doua boli grave (varroza si nosemoza). Tratamentele se fac cu respectarea stricta a recomandarii producatorului. Executarea acestor tratamente este foarte importanta.

Nosemoza se trateaza cu medicamentul Protofil. Medicamentul se administreaza intregii stupine, in cantitate de 20 ml la litru de sirop, câte 250-500 ml la interval de 3-5 zile, sau se adauga la completarea rezervelor de hrana. Protofilul se administreaza si stupinelor unde au existat in timpul anului bacterioze sau ascosferoza.

Pentru a combate varrooza, se trateaza toate familiile de albine, indiferent daca au sau nu varrooza, intrucât infectarea este permanenta. Sunt autorizate a se utiliza medicamentele Varachet, Mavrirol si Apistan. Parazitoza fiind necrutatoare, tratamentul este obligatoriu si se face conform instructiunilor de administrare ce insotesc medicamentele.
Back to top Go down
View user profile http://apicultura.forumotion.net
 
Stupina in februarie si martie
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Stupina in februarie si martie-
Jump to: