apicultura

forum
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 Revizia de fond

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin


Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 34

Revizia de fond Empty
PostSubject: Revizia de fond   Revizia de fond Icon_minitimeTue Mar 03, 2009 2:51 pm

Revizia de fond este prima interventie strict necesarã care se face dupã iesirea din iarnã când temperatura depãseste +15°C . Se face clasificarea familiilor dupã putere : familiile bune ocupã 6 - 7 intervale iar familiile mijlocii si slabe ocupã mai putin de 6 - 4 intervale - fiecare interval reprezentând 300 g albine . Familiile slabe se unificã câte 2 sau câte 3 ( pentru fiecare 2 intervale în minus fatã de o familie cu 6 intervale se înregistreazã o întârziere în dezvoltare de 3 sãptãmâni ) .

Se verificã calitatea mãtcii prin : cantitatea puietului prezent pe cel putin 2 - 3 faguri din cei 5 - 6 ocupati ( 1 dm˛ = 10 x 10 cm = 400 celule ; o fatã a fagurelui ~ 10 dm˛ ) ; aspectul puietului : compact , uniform în spiralã ( o matcã tânãrã are ponta cu 20 % mai mare ca matcã de 2 ani ) , dacã puietul este dispersat si neuniform cu cãpãcire bombatã înseamnã cã matca este prea bãtrânã sau este matcã trântoritã si trebuie înlocuitã . Lipsa puietului poate fi cauzatã de întârzierea începerii ouatului mãtcii într-o familie slabã , de insuficienta hranei sau de pierderea mãtcii ( în care caz apar botci la introducerea unui fagure cu puiet tânãr ) ; dacã pe fagure se gãseste un numãr mare trântori atunci reiese cã familia este bezmeticã încã din toamnã si e irecuperabilã . Mai multe ouã într-o celulã pot fi depuse de o matcã de calitate superioarã într-o familie slabã care nu poate asigura suficient spatiu încãlzit ; în cazul supraextinderii pontei albinele vor îndepãrta ori mânca surplusul de ouã .

În cuibul fiecãrei familii trebuie sã se afle 6 - 8 kg ( 35 - 45 dm˛ ) miere si 1,5 kg ( 25 dm˛ ) pãsturã .

Fagurii defecti si cei cu prea multe celule de trântor se eliminã ( dacã nu au fost înlãturati încã toamnã ) .

Fundul stupilor se curãtã de albine moarte si resturi sau si mai bine odatã cu examinarea familia se trece într-un stup dezinfectat .

Ajutarea familiei slabe - este rentabilã când familia are o matcã tânãrã de calitate . În zile însorite , când majoritatea culegãtoarelor sunt plecate la cules , se ia câte o ramã cu puiet si albinã acoperitoare din familii puternice si se introduce pentru 1 - 2 ore dupã diafragmã la familia slabã . O introducem în cuib dupã uniformizarea mirosului prin pulverizarea ramei si familiei cu sirop cu extract de mentã sau anason , suc de ceapã sau tuicã diluatã . Se administreazã hrãniri de întretinere .
Back to top Go down
View user profile http://apicultura.forumotion.net
 
Revizia de fond
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Cateva chestii despre albine si viata lor-
Jump to: