apicultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

apicultura

forum
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 Iernare Matcilor

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin



Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 39

Iernare Matcilor Empty
PostSubject: Iernare Matcilor   Iernare Matcilor Icon_minitimeTue Mar 03, 2009 1:27 pm

Iernarea matcilor.

In timp am avut diferite incercari, ca mai toti stuparii de alfel,sa pastrez matci peste iarna.Am folosit custile de iernare tip Foti, care aveau un faguras lipit de un perete,un hranitor deasupra si o matca insotita de 30-40 albine.Custile se pastrau intr-un dulap termostatat, iar albinele insotitoare se schimbau la anumite intervale de timp.Nu am reusit sa am rezultate satisfacatoare, in principal datorita dificultatii si timpului necesar inlocuirii albinelor.

alta metoda a fost sa pastrez peste iarna matcile in nuclee, mai mici sau mai mari. Cele mai mici au fost chiar nucleele de imperechere,2 jumatati de rame ME, cate 4 intr-o cutie. cele medii au fost pe trei rame, intr-un ME impartit. Chiar si asa, nucleele aveau probleme iarna, in special pe ger mare.

Anul acesta am desfiintat toate nucleele si familiile ajutatoare, iar matcile le-am pus, in custi bineinteles, intr-o familie fara matca. Cat timp a fost cald, totul a fost in regula. La sosirea frigului, cand albinele au inceput sa se stranga in ghem, au inceput sa moara primele matci.

Pentru a evita intrarea albinelor in ghem, am instalat incalzitoare electrice in stup. Se realizeaza astfel o temperatura constanta de 17-18 gr.

In prima poza, rama portbotci intre fagurii cu miere, iar in a doua rama propriu-zisa.



Custile sunt confectionate din lemn de tei, avand o fata acoperita cu gratie Hanneman , iar cealalta cu o folie transparenta. Cand se introduce o matca in banca, se scot cele doua pioneze si se adauga o bucata de plasa de sarma,pentru 1-2 zile. Este foarte important contactul direct intre matca si albine.






Albinele intra si ies din custi. S-a intamplat, ocazional, sa scape cata o matca din cusca; in aceasta situatie am remarcat o tendinta de neglijare a celorlalte matci, mortalitatea crescand .





In stupul folosit pentru iernarea matcilor, temperatura variaza intre 16,5-19,6 gr. Elementele incalzitoare sunt asezate pe fundul stupului, suspendate pe cateva bete 1/1 cm. Intre corpul de stup si fund este intercalata o rama de 7 cm, pentru a mentine distanta fata de marginea inferioara a ramelor cu albine.

Ca termostat folosesc unul pentru acvarii. La acesta senzorul de temperatura este conectat printr-un cablu de cca 30 cm. L-am inlocuit prin altul de 20m; in felul acesta senzorul este in stup, iar termostatul propriu-zis este intr-o magazie, evitand in acest fel sa duc un cablu cu 220 volti pentru alimentarea temostatului printre stupi-pericol electrocutare- . Termostatul comanda o sursa de curent, care poate fi si un redresor pentru incarcat bateria auto.

Problema principala cu mentinerea albinelor in stare activa este scurtarea sensibila a duratei de viata. De aceea , pe percursul iernii trebuie adaugate albine proaspete, din ceilalti stupi.

Elementele de incalzire au dimensiunea de 35/15 cm si constau in sarma nichelina , intinsa pe mai multe randuri si incorporata intr-o forma de ipsos. Cu multi ani in urma am incercat sa incalzesc toti stupii, pe timpul iernii, dar a fost un esec. Dar si acum sunt cateodata folositoare, in cazul unor situatii deosebite in stupi, in special lipsa hranei , in timpul iernii. Se introduce una sau doua incalzitoare pe fundul stupului, se alimenteaza si , in cateva ore, in stup vor fi 17-18 gr.



Alta problema cu mentinerea albinelor active este umiditatea in stup. Se stie ca un aspect important al iernarii iil constitue umiditatea excesiva in stupi, datorata , in special, proastei ventilatii. In cazul stupului "banca de matci" este invers. Pe data de 2 ian 08, la controlul stupului, am vazut multe albine stranse ca un ciorchine de partea superioara a podisorului iar albinele erau agitate, destul de multe m-au atacat. Am incercat sa deschid un urdinis superior, pentru o mai buna ventilatie. Am vazut mai multe albine iesind pe acest urdinis, intinzand trompele pentru apa din fulgii de zapada. Cum tocmai cumparasem un higrometru, l-am pus deasupra albinelor si a venit si explicatia : umiditate 33%. Pentru comparatie, in alt stup, de asemenea cu urdinis superior, era 85%





La inceput am imbibat un burete cu apa calda si l-am pus deasupra ramelor. Cand a inceput aceasta agitatie, temperatura a urcat brusc, de la 15 gr la 28 gr C. Albinele zburau pur si simplu din stup, unde inghetau imediat. dupa o jumatate ora, agitatia era la fel, am fost silit sa inchid urdinisul superior

Temperatura se mentinea la 26-27 gr. iar umiditatea la 40%, fata de un normal de 50-60%. Am umplut hranitorul diafragma cu apa si am asteptat. Treptat temperatura a inceput sa scada si , intr-o ora, a ajuns la 15 gr, termostatul a pornit . Umiditatea s-a stabilizat la cca 60 % .


9 februarie 08. Au supravietuit peste iarna 7 matci, din 30 introduse la iernat in noiembrie. una din cauzele probabile pentru mortalitatea mare este si puterea redusa a familiei , numai 5-6 rame ME.















!
Back to top Go down
https://apicultura.forumotion.net
 
Iernare Matcilor
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Perioada de iernare, a repausului de iarnă
» Precizarea spaţiului pentru iernare
» Iarna: pregătirea albinelor pentru iernare
» Obţinerea şi folosirea mătcilor din roiurile naturale
» Obţinerea mătcilor din botcile familiilor orfane

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Iernarea Matcilor-
Jump to: