apicultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

apicultura

forum
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 Cresterea albinelor

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin



Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 39

Cresterea albinelor Empty
PostSubject: Cresterea albinelor   Cresterea albinelor Icon_minitimeSat Mar 07, 2009 2:49 pm

Cresterea albinelor sau apicultura este stiinta care are ca obiect de studiu viata
, comportamentul si activitatea albinelor melifere (Apis mellifera) in scopul obtinerii de produse apicole si polenizarea culturilor agro-pomicole.

Conditiile climaterice si flora din tara noastra sunt deosebit de favorabile dezvoltarii apiculturii. Iernile destul de blande, primaverile cu zile insorite, verile calduroase si zilele de toamna senine si calde sunt prielnice cresterii albinelor.

La noi in tara, cresterea albinelor este una din cele mai vechi indeletniciri ale populatiei si s-a dezvoltat pe aceste meleaguri in conditii naturale
deosebit deosebit de favorabile asigurate de situarea tarii in spatiul carpato-danubian, tinut cu conditii de exceptie privind clima, relieful si vegetatia care au determinat an de an dezvoltarea familiilor de albine si obtinerea, in decursul mileniilor, a unor insemnate productii apicole.

Ca urmare a particularitatilor biologice pe care le poseda, albinele melifere se deosebesc de alte vietuitoare ingrijite si exploatate de oameni. Datorita modului de viata, se situeaza printre insectele sociale cele mai evoluate intrucat isi desfasoara activitatea dupa normele biologice care le caracterizeaza convietuind in familii formate dintr-un numar mare de indivizi care prin modul de organizare si autoreglare pot sa mentina unitatea cuibului. Cea mai importanta particularitate biologica a albinelor este insa aceea legata de aptitudinea de acumulare a rezervelor de hrana peste necesarul de consum al familiei.

In conditiile naturale de astazi, in buna masura modificate de practicarea agriculturii si, in special, de chimizarea acesteia, ingrijirea familiilor de albine impune masuri si tehnologii care se inscriu pe coordonate noi deosebit de importante determinate de necesitatea asigurararii de catre om a conditiilor pe care nu de mult le oferea natura pentru dezvoltarea familiilor de albine.

Astfel, pe masura reducerii resurselor naturale de cules, ca urmare a defrisarii padurilor si fanetelor, pentru punerea in valoare a terenurilor necesare agriculturii si in consecinta scaderea productiilor apicole, a aparut din ce in ce mai necesara interventia omului in vederea ingrijirii albinelor pentru realizarea de familii puternice capabile sa supravietuiasca noilor conditii de cules si sa obtina productii apicole sporite.
Poza Clau

Amplasarea familiilor de albine pe vetre de stupina situate in apropierea unor masive cu plante
melifere, cu secretie de nectar abundenta, care sa poata fi valorificate inca de la inceputul primaverii asigura, in buna masura, obtinerea de recolte de miere si mentinerea unui echilibru biologic favorabil vietuirii albinelor.

In prezent,prin tehnologii speciale, apicultorul poate pregatii familiile de albine pentru volorificarea culesurilor de primavara, mentinerea acestora in stare activa in perioada de vara, cresterea de albine tinere si asigurarea rezervelor de hrana de calitate in sezonul de toamna pentru buna organizare a iernariialbinelor. Toate acestea sunt etape deosebit de importante in ingrijirea familiilor pentru satisfacerea conditiilor necesare pregatirii albinelor in vederea valorificarii superioare a resurselor melifere din flora spontana si cultivata.

De asemenea, adapostirea si intretinerea familiilor de albine in diferite sisteme de stupi cu volum reglabil care sa permita dezvoltarea in cursul anului de unitati biologice puternice cu spatii suficiente pentru depozitarea culesurilor de nectar acumulate, constituie un factor important pentru obtinerea unor productii mari de miere necesare atat albinelor cat si producatorilor apicoli.

Intretinerea diferentiata a familiilor de albine potrivit conditiilor pe care le ofera zonele bioapicole din tara noastra are, de asemenea, o importanta deosebita in economia apicola intrucat asigura, pentru fiecare tip de cules, o metodologie specifica de intretinere a albinelor ce difera in mare masura, ca perioada de timp si tehnica de lucru, la stupinele amplasate in zona de stepa fata de stupinele situate in zona colinara sau de munte

Cunoasterea evolutiei de-alungul mileniilor si aplicarea corecta in productie a tehnologiilor de crestere si intretinere a familiilor de albine reprezinta, in timpurile noastre, unul din factorii principali care pot asigura dezvoltarea acestora in scopul valorificarii culesurilor si realizarii de produse apicole conform resurselor melifere existente si potentialului productiv al albinelor autohtone.
Back to top Go down
https://apicultura.forumotion.net
 
Cresterea albinelor
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Creşterea trântorilor.
» Uneltele şi echipamentul pentru creşterea mătcilor
» Stupii albinelor
» Mierea Albinelor
» Polenul Albinelor

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Cresterea albinelor-
Jump to: