apicultura

forum
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Uneltele şi echipamentul pentru creşterea mătcilor

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin


Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 34

PostSubject: Uneltele şi echipamentul pentru creşterea mătcilor   Thu Mar 05, 2009 9:02 am

Uneltele şi echipamentul pentru creşterea mătcilor sunt: izolatorul, lanţeta de transvazare, botcile artificiale,ramele cu şipci pentru botci, nucleele de împerechere, cuştile pentru mătci şi kiturile de marcare.

. Izolatorul constă dintr-un cadru de lemn sau metal care are pereţii laterali formaţi din gratie Hanneman. În izolator încape doar o singură ramă de stup. Izolatorul este folosit pentru a separa rama introdusă în el de ramele stupului obligând astfel matca să ouă doar în fagurele din rama respectivă.
lanţete de transvazare . Lanţeta de transvazare este un instrument folosit la luarea larvelor în vârstă de cel mult 12 ore din fagurii cu puiet şi mutarea acestora în botci. Există lanţete din metal (germane) formate dintr-o bucată de inox îndoită la capete şi puţin mai lată şi lanţete din plastic şi lemn de bambus (chinezeşti) al căror capăt este flexibil, putând pătrunde cu uşurinţă pe sub larvele ce urmează a fi transvazate.
botci artificiale . Botcile artificiale sunt potiraşe confecţionate din plastic ce, după transvazarea larvelor, au rol de bază pentru creşterea botcilor. Sunt mai multe modele de botci, unele cu picioruş de plastic ce se introduce în orificiile făcute în şipcile de creştere, altele cu şurub, etc. Datorită faptului că sunt construite din material plastic rezistent, pot fi reutilizate după curăţarea şi dezinfectarea prin fierbere.
rame cu botci . Ramele cu şipci pentru botci sunt rame speciale, de dimensiunea celor din stup dar care au pereţii laterali mai groşi, străbătuţi de 3-4 canale în care vor intra şipcile cu botci. Acestea sunt croite din scândură subţire, au o grosime de 10mm şi sunt prevăzute fiecare cu câte 12-14 orificii în care se fixează picioruşele botcilor artificiale.
nucleu din poliestiren . Nucleele de împerechere servesc la împerecherea mătcilor eclozionate. Pot fi clasificate, în raport cu mărimea lor, în: nuclee mari (cu câte 2-3 rame STAS de stup orizontal sau multietajat, fixe sau pliabile), nuclee mijlocii (cu câte 2-3 rame de magazin) nuclee mici (cu rame care prezintă 1/2, 1/4 sau 1/8 din rama de stup orizontal sau multietajat) şi micronuclee ce conţin, de regulă, cc.10g albine fiecare. Sunt construite din lemn sau, mai nou, din poliestiren expandat. Pentru a se evita rătăcirea mătcilor, feţele nucleelor cu mai multe compartimente sunt vopsite cu culori diferite sau marcate cu semne distincte, cu diferite figuri geometrice.
colivie regină . Cuştile (coliviile) pentru mătci se folosesc pentru protecţia mătcilor de albinele lucrpătoare din stup, la introducerea reginelor în familiile noi şi la expediţia mătcilor la cumpărarea acestora de la un producător. Există mai multe tipuri de cuşti, de tip Zander, Titov, Miller, Benthon, toate sunt formate dintr-un cadru de lemn, metal sau plastic şi o plasă de sârmă sau din plastic găurit, ce protejează matca şi permite ventilaţia cuştii. De asemenea cuştile sunt prevăzute cu un compartiment în care se poate pune hrană (şerbet sau zahăr candi), hrană necesară pe timpul transportului.
markere marcare mătci . Kiturile de marcare conţin instrumentele necesare marcării mătcilor cu culoarea corespunzătoare anului în care au eclozionat (beţişor de lemn şi sticluţe cu culoare, markere cu vopsea sau lipici şi căpăcele cu numere ce se aplică pe toracele reginei). Cea mai simplă şi la îndemână soluţie de marcare a mătcilor consider a fi markerele cu vopsea, aplicarea punctului de culoare pe toracele mătcii făcându-se foarte uşor.
Back to top Go down
View user profile http://apicultura.forumotion.net
 
Uneltele şi echipamentul pentru creşterea mătcilor
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Unelte Apicole-
Jump to: