apicultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

apicultura

forum
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 VIATA FAMILIEI DE ALBINE

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin



Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 39

VIATA FAMILIEI DE ALBINE Empty
PostSubject: VIATA FAMILIEI DE ALBINE   VIATA FAMILIEI DE ALBINE Icon_minitimeTue Mar 03, 2009 2:51 pm

În familiile puternice , cu suficiente rezerve de miere si pãsturã , la sfârsitul lunii ianuarie se declanseazã înlocuirea albinelor de iernare prin începutul pontei mãtcii ( 20 -100 ouã / zi ) . Înlocuire care se va desãvârsi la sfârsitul lunii aprilie .

Zborul de curãtire reprezintã iesirea în masã a albinelor pe o razã de 60 - 80 m , când temperatura depãseste + 8°C , pentru eliminarea resturilor alimentare acumulate în punga rectalã în timpul iernii . Eliberarea de aceste reziduri are ca efect mãrirea capacitãtii de prelucrare a hranei ceea ce duce la mãrirea capacitãtii de hrãnire a puietului si implicit la cresterea pontei mãtcii ( 300 - 800 ouã / zi ) .

Când temperatura aerului urca la +12°C acest zbor va fi stimulat prin ridicarea blocurilor de urdinis si a capacelor stupilor . Dupã terminarea zborului urdinisurile vor fi reduse la 5 mm / interval de albine .

În apropierea stupilor se instaleazã adãpãtoare cu apã în care se poate adãuga sare 1 g / l ( 1 linguritã NaCl = 5 - 8 g ) sau acid citric ( sare de lãmâie ) 1 g / l .

Revizia sumarã

Revizia sumarã este controlul fãcut familiei de albine când temperatura trece de +13°C , vremea este însoritã si fãrã vânt . Se verificã numãrul intervalelor ocupate de albine , prezenta mierii în faguri ocupati , prezenta mãtcii care rezultã din starea albinelor si prezenta puietului si cantitatea de umiditate din stup .

Verificând prima ramã din marginea cuibului se aprecieazã rezerva de hranã . Distantând la 2 cm douã rame din centrul cuibului si introducând dalta între ele îndepãrtãm albinele prin lipirea daltei cu blândete de fagure putem observa puietul de pe portiunea respectivã .

Dacã este necesar centrãm cuibul astfel încât sã acoperim puietul din ambele pãrti ale cuibului cu faguri cu hranã . De altfel reorganizarea si strâmtorarea cuibului asigurã regimul termic optim pentru stimularea cresterii puietului la familiile slabe si mijlocii . Fagurii cu puiet se grupeazã în mijloc si se încadreazã cu rame cu 1 - 1,5 kg ( 1/3 - 1/2 sau 6 - 9 dm˛ ) miere si pãsturã . În total 4 - 6 faguri iar restul se trece dupã diafragmã . Se lucreazã repede si cu grijã pentru a evita rãcirea excesivã a cuibului ( sunt necesare 3 zile pentru restabilizarea temperaturii ) , pierderea mãtcii ( care în aceastã perioada este stresatã de iluminarea stupului ) sau iscarea furtisagului .

Se usucã saltelutele de împachetaj iar dacã este nevoie se administreazã turte de zahãr si miere si turte cu polen
Back to top Go down
https://apicultura.forumotion.net
 
VIATA FAMILIEI DE ALBINE
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» . .. Viaţa familiei de albine pe parcursul anului
» Componenţa familiei de albine
» Perioada de dezvoltare a familiei de albine
» Uneltele pentru examinarea şi îngijirea familiei de albine
» Recuperarea familiei orfane

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Cateva chestii despre albine si viata lor-
Jump to: