apicultura
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

apicultura

forum
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 Păstura Albinelor

Go down 
AuthorMessage
mihai badea [Constanta]
Admin



Posts : 133
Join date : 2009-03-03
Age : 39

Păstura Albinelor Empty
PostSubject: Păstura Albinelor   Păstura Albinelor Icon_minitimeThu Mar 05, 2009 9:12 am

.

.

.După ce polenul este adus în stup de către albinele culegătoare, este depozitat în celule apoi presat cu capul până ocupă 1/3 din înălţimea celulei.

fagure cu păstură .Păstura, pe lângă polen, conţine şi substanţe nutritive provenite din saliva lucrătoarelor, folosită ca liant pentru grăuncioarele de polen culese de pe anterele florilor.

.Păstura este hrana de bază a puietului, fiind bogată în proteine, glucide şi săruri minerale, provenită din polenul florilor. Faptul că păstura are o compoziţie mai scăzută decât polenul în proteine şi grăsimi şi mai bogată în zahăr şi acid lactic permite o conservare mai bună.


Mierea
Polenul
Păstura
Propolisul
Ceara
Veninul
Apilarnilul
Lăptişorul de matcă

.

.

.Păstura se recoltează din faguri prin trei metode:

1) prin tăierea în fâşii a fagurilor cu păstura, de unde aceasta se scoate foarte uşor, sau

2) prin retezarea celulelor.

3) prin refrigerarea fagurilor şi sfărmarea cerii.

păstură.Pentru tăierea în fâşii fagurele se aşează pe o masă în poziţie orizontală şi apoi se secţionează longitudinal prin mijlocul fiecărui rând de celule. Păstura se scoate din celule prin scuturare, iar cantitatea care aderă de pereţii celulei se scoate cu ajutorul unei andrele. Pentru retezarea celulelor, rama se aşează pe masă orizontal şi cu speteaza de jos spre lucrător. Cu ajutorul unui cuţit cu o lamă subţire şi bine ascuţită se taie orizontal rândul de jos de celule cu păstura, cât se poate mai aproape de baza celulelor. Apoi fiecare rând este secţionat pe verticală şi oblic spre speteaza de sus a ramei, iar marginea inferioară a rândului de celule se îndoaie înspre lucrător.

.În cazul fagurilor noi se poate recolta păstura şi prin refrigerarea acestora. La rece ceara devine casantă şi se poate sfărma. Păstura se alege, apoi, de bucăţelele de ceară şi propolis.

.Imediat după obţinere, păstura se mărunţeşte, se pune într-un vas şi se mojarează (freacă), după care se cerne a doua oară, se aşează într-un borcan şi se presează. Păstura se conservă singură sau în amestec cu miere sau pudră de zahăr. Ambalarea şi păstrarea se face la fel ca la polen.
.Păstura este folosită în stupină, în industria farmaceutică, în special pentru obţinerea vitaminelor naturale. De asemenea se mai întrebuinţează şi în medicină pentru tratarea a o serie de maladii ale sistemului nervos, endocrin şi în avitaminoze.
.Atât păstura cât şi polenul în formă conservată pot fi distribuite albinelor în perioadele lipsite de cules şi mai ales privăvara şi toamna, sub formă de turte, ca ados la pasta din zahăr. Concomitent cu distribuirea păsturii, toţi fagurii care au 1/2 şi 1/3 miere se descăpăcesc şi se presează praf de polen peste miere, apăsând cu cuţitul pe toată suprafaţa fagurelui descăpăcit. Aceşti faguri se aşează lângă diafragma reductoare a cuibului.
Back to top Go down
https://apicultura.forumotion.net
 
Păstura Albinelor
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Veninul Albinelor
» Apilarnilul Albinelor
» Mierea Albinelor
» Polenul Albinelor
» Ceara Albinelor

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
apicultura :: Produse apicole-
Jump to: